
Case
Fraktur-projektet
Syftet med projektet är att undersöka huruvida läkemedlet zoledronsyra minskar risken för nya frakturer hos äldre som tidigare drabbats av benbrott, jämfört med placebo.


Varje år drabbas 95 000 äldre individer i Sverige av benbrott, vilket är dubbelt så vanligt som hjärtinfarkt och stroke. Trots att det finns läkemedel som minskar risken för nya benbrott genom att stärka skelettet, får färre än 10% av de drabbade äldre sådan behandling. Denna låga ordinationsgrad påverkas troligt av bristen på kliniska prövningar som undersökt ifall benstärkande behandling är effektiv hos denna patientgrupp.
Syftet med projektet är att undersöka huruvida läkemedlet zoledronsyra minskar risken för nya frakturer hos äldre som tidigare drabbats av benbrott, jämfört med placebo. Zoledronsyra är ett beprövat läkemedel som stärker skelettet och varit godkänt i Sverige och EU sedan 2005.
Undersökningen innefattar 2900 män och kvinnor från 65 år som nyligen fått en fraktur som inte sitter i höft eller rygg och sträcker sig över fyra år.
För mer information om projektet läs här: https://www.fftstudy.com
Alla case
YOAD
Projektet Yoad utvecklar en metod och ett behandlingsprogram för stresshantering genom virtuell teknik (VR).
ME/CFS
Under 2021 utvecklar Livsmedicin på uppdrag av Region Västerbotten en specialistmottagning inom ME med fokus på användarvänlighet.
KRAFT-utbildning
KRAFT-utbildningen är en utbildning för vård och omsorg, samt aktörer inom hälsosektorn för att främja kunskap kring fysisk aktivitet och hälsa.
Ben- och muskelkvalitet
I projektet ben- och muskelkvalitet hos vuxna med medfödda hjärtfel undersökte forskarna vuxna som föddes med svåra hjärtfel och arbetade med att kartlägga kvalitén på muskler och benstomme hos denna grupp.
PRObrain
Livsmedicin stöttar Svenska Hockeyligan (SHL) och Svenska Damhockeyligan (SDHL) med kognitiva tester för hela Sveriges hockeyelit. Projektet studerar hockeyspelare över tid och de skador och följdverkningar som inträffar.
Senior Power!
Genom att knyta samman vård, experter inom träning och målgruppen seniorer har Livsmedicin utformat ett koncept för online-träning med anpassning till seniorer.
Hälsopeppen
Friskvårds-kurs för seniorer med prova-på aktiver och teori. Ett treårigt projekt kring friskvård för seniorer med stöd från Arvsfonden.
Healthy Boost
Utvecklande av en samverkansmodell runt hälsopolitik för stadsmiljöer inom Östersjöregionen.
Sendoc
Utveckling av sensorer som kan mäta rörlighet, styrka, balans och också välbefinnande med syftet att introducera användandet av bärbara sensorsystem i åldrande samhällen i norra avlägsna områden.
MotiMera
MotiMera är en mötesplats för lärande, upplevelser och gemenskap. Föreningen genomför kurser, information och testa på-verksamheter samt projekt inom hälsofrämjande och friskvård.
Fraktur-projektet
Syftet med projektet är att undersöka huruvida läkemedlet zoledronsyra minskar risken för nya frakturer hos äldre som tidigare drabbats av benbrott, jämfört med placebo.
IBMS Jordan
Tillsammans med University of Patras (Grekland), Università di Pisa (Italien), University of Porto (Portugal) och sex Jordanska universitet och organisationer bygger Livsmedicin upp det första programmet för iBSc-examen inom MENA-regionen i Jordanien.
Seniorhusen
I samarbete med Seniorhusen fungerar Livsmedicin som ett expertstöd för arbetsmetoder och utformning för friskare och aktivare seniorboenden.
FRAil
FRAil är ett validerat verktyg för sjukvårdspersonal utvecklat av Livsmedicin som möjliggör en snabb bedömning av balansförmåga och fallrisk hos riskindivider.
Hälsosupporten
Ett internt projekt inom Livsmedicin där forskare inom folkhälsa och friskvård tillsammans med vård- och friskvårdspersonal samlar information kring egenvård och friskvård för seniorer.
Seuro
Forskning runt användning av digital hälsoteknik för självhantering av kroniska sjukdomar bland äldre patienter.
Healthy ageing initiative
Genom fördjupade hälsokontroller av 70-åringar i Umeå vill forskare vid Umeå Universitet och Region Västerbotten kartlägga riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, samt benbrott.